Uwaga klienci BZWBK!
Dziś mój kolega dostał takiego oto maila. Strona kieruje na adres http://www.godfrey-engraving.com.au/indxpl.html. Od razu zaciekawiła mnie strona. Przekierowuje nas ja na jakiś niemiecki serwer. Serwis jest łudząco podobny i oczywiście zbiera pin i hasło do karty. Przetestowałem stronę na zmyślonych danych. Na szczęście Firefox ostrzega przed oszustwem.

Phishing (spoofing) - w branży komputerowej, oszukańcze pozyskanie poufnej informacji osobistej, jak hasła czy szczegóły karty kredytowej, przez udawanie osoby godnej zaufania, której te informacje są pilnie potrzebne. Jest to rodzaj ataku opartego na inżynierii społecznej.
Źródło: http://pl.wikipedia.org
Właśnie się dodzwoniłem do BzWBK. Podziękowali i zabrali się do roboty :)
11 marca 2008, 14:02:42
Komentarze
Już strona została usunięta. Działają szybko :)
Hmm. Nie ma to jak popatrzeć na nagłówek z mejlem:
Nadawca: bzw24@names.com
Dokładnie. Ale czy Kowalski spojrzy na to? :)
A czy kowalski mnie obchodzi ?
Dlatego warto takim osobom ustawiać opendns jako glówny serwer dns :)
Ciebie nie, ale raczej bank interesuje się Kowalskimi.
Po kiedy patrzeć na nagłówek maila, ja tam wolę „trzaskać tutaj” :DDD
na wykopie też już o tym było link do wykopa
Faktycznie trzeba być idiotą żeby się dać nabrać na taki badziew lingwistyczny :D
Ale ludzie tak z zasady nie myślą ;]
paszczak000: zaleciało optymizmem :)
Bo jestem optymistą! Życie jest piękne! Dajcie mi sznur ;-)
Gdzieś ostatnio na wykopie znalazłem coś na wykopie:
http://www.youtube.com/watch?v=ykzS8bdQTXo
@daromar, było na wykopie, ale 30 minut po tym jak ja tutaj cosik napisałem :P
| Komentować mogą jedynie zalogowani |
Powered by Jogger. Copyright © 2002-2003 Justin Mecham & JabberPL Group
Licencja: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0





Z tego co pamiętam jak ojciec zakładał konto internetowe w bzwbk nie podawał maila (bo nie ma) więc naprawdę nie trudno się domyślić, że to oszustwo zresztą ten autotłumacz…